You are here: Home > Łąkarstwo > Dosuszanie na pokosach

Dosuszanie na pokosach

Ze wszystkich znanych, obecnie metod konserwowania najgorsze wyniki uzyskuje się przy stosowaniu tradycyjnych metod suszenia. Przy produkcji siana na pokosach straty białka strawnego wynoszą od 30 do 50%, karotenu od 60 do 80%, a tokoferoli ponad 90%. Rozmiar tych strat zależy od czasu suszenia na ziemi oraz wielokrotności i jakości wykonania zabiegów mechanicznych, co jest związane z przebiegiem pogody w okresie sianokosów. Jednak w naszym klimacie niewielkie jest prawdopodobieństwo wystąpienia 5-dniowego okresu bezdeszczowej pogody, który jest niezbędny dla uzyskania siana nadającego się do dalszego przechowywania, a więc zawierającego najwyżej 20% wody. Przy tradycyjnym suszeniu na pokosach należy stosować uprzednio omówione zabiegi charakterystyczne dla I fazy suszenia. W II fazie dosuszania, a więc przy zawartości około 40% wody w podwiedniętych roślinach podstawową zasadą jest ograniczenie zabiegów mechanicznych wykonywanych sprzętem o energicznym działaniu urządzeń roboczych. Dosuszanie na rusztowaniach polega na zbiorze, podwiedniętej zielonki, zawierającej od 35 do 50% wody, i złożeniu jej na kozłach, rogalach, trójnogach, daszkach lub innych urządzeniach. Sposób ten daje możliwość wyeliminowania strat powstałych wskutek wykruszania się delikatnych liści i pędów, odpada bowiem konieczność stosowania zabiegów mechanicznych, a zielonkę dosusza wiatr. Ponadto dosuszanie na rusztowaniach ogranicza straty spowodowane wymywaniem składników pokarmowych przez deszcz, który spływa jedynie po wierzchniej warstwie nałożonej zielonki. Ogólne straty składników pokarmowych są niższe o 15% w porównaniu z tradycyjnym suszeniem na ziemi. Jednak dosuszanie na rusztowaniach wymaga dużych nakładów pracy, ponieważ nakładanie przewiędniętej zielonki na tego rodzaju urządzenia nie może być zmechanizowane i odbywa się ręcznie.

Comments are closed.

lakarstwo flora lakarstwo korzystny molibden wapnowanie a molibden zelazo pobieranie zelaza nawozenie organiczne k 2 flora lakarstwo k 2 wzrost nawozenia organicznego wykorzystanie nawozow organicznych nawozenie gnojowica stosowanie gnojowicy fermentacja gnojowicy k 3 flora lakarstwo k 3 silne gnojowicenie normy nawozenia gnojowica nawozenie gnojowka dawkowanie gnojowki nawozenie kompostem k 4 flora lakarstwo k 4 szczawian wapnia wapn w zyciu roslin za duzo wapnia rola wapnia wapn a srodowisko glebowe k 5 flora lakarstwo k 5 wapn miedz sod w roslinach sod dawki potasu k 6 flora lakarstwo k 6 potas w roslinach potas duze ilosci potasu potas a srodowisko glebowe nawozy fosforowe k 7 flora lakarstwo k 7 korelacja siarki wystepowanie siarki pobieranie siarki krzem w roslinach znaczaca rola krzemu k 8 flora lakarstwo k 8 sladowy glin zawartosc boru cynk i hormony zawartosc bialka zawartosc magnezu k 9 flora lakarstwo k 9 magnez dawki wapnia wapn w formie tlenku dawkowanie wapnia zawartosc wapnia k 10 flora lakarstwo k 10 dodatki stymulujace lub hamujace sporzadzanie kiszonek przemiany w procesie kiszenia wykorzystanie plonu srodki konserwujace k 11 flora lakarstwo k 11 brykietowanie pierwsza faza dosuszania suszarnia dosuszanie za pomoca powietrza dosuszanie na pokosach k 12 flora lakarstwo k 12 obnizanie zawartosci wody przedwiednieta zielonka wstepne odwadnianie zielonek sucha masa uzytkowanie kosne k 13 flora lakarstwo k 13 kleszczowate kwaterowy system wypasu droga bydla na lakach pobieranie zielonki konsumpcja zielonki k 14 flora lakarstwo k 14 wahania w pobieraniu paszy pobieranie runi instynkt stadny duze stada bydla organizacja zywienia na lace k 15 flora lakarstwo k 15 wspolzaleznosci mieszanki z odmian okres spoczynku bialko na lakach laki k 16 flora lakarstwo k 16 przeklasowanie grup zarzadzanie grupami podzial stada na grupy przeliczenie kwater ilosc kwater k 17 flora lakarstwo k 17 wysoka obsada organizacja wypasow wypas lancuchowy wypas pasowy system dawkowania k 18 flora lakarstwo k 18 wypas dawkowany przenosne ogrodzenia zbyt wczesny wypas problem uzytkowania racjonalna gospodarka na lace k 19 flora lakarstwo k 19 stopien zakazenia nicienie czynniki destruktywne choroby zwierzat stosowanie ogrodzen elektrycznych k 20 flora lakarstwo k 20 pastwiska dla swin usuwanie odchodow wypas koni rozwiazania techniczne z zimy na laki k 21 flora lakarstwo k 21 byczki 6 miesieczne wrazliwosc na smak pastwiska dla cielat i bydla pastwiska specjalne nowoczesna gospodarka na lakach k 22 flora lakarstwo k 22 repelenty zapobieganie inwazjom pasozytow larwy gzow gzowate wpleszczyca owiec k 23 flora lakarstwo k 23 mustykowate intensywnosc jajeczkowania motylica watrobowa glista konska nicienie i choroby przewodu pokarmowego k 24 flora lakarstwo k 24 nicienie wywolujace telazjoze oczu larwy nicienie plucne przezuwaczy wilgotnosc gleby podzial laki